Снимка: БГНЕС

Според ново проучване близо 200 малки деца са починали от глад в болници в региона Тигрей в Етиопия, на фона на увеличаване на недохранването една година след избухването на жестокия конфликт, предава БГНЕС.

Данните, събрани от 14 болници, дават рядък поглед върху мащаба на страданието в Тигрей, който се бори с прекъсване на комуникациите и с това, което ООН описва като фактическа блокада на помощта, което означава, че повечето основни медицински консумативи вече не са налични. Въпреки това броят на жертвите едва ли е изчерпателен, като се има предвид, че повечето здравни заведения не функционират, а здравните работници от Тигрей са успели да достигнат само до около половината от районите в региона, казва д-р Хагос Годефай, ръководител на здравното бюро в предвоенното правителство на Тигрей.

В интервю за АФП тази седмица Хагос описа непубликуваните резултати, някои от които са събрани в партньорство с университета Мекеле в столицата на Тигрей.

"Регистрирахме повече от 186 смъртни случая", каза Хагос, имайки предвид смъртните случаи, причинени от тежко остро недохранване при деца под петгодишна възраст. "Събрахме тази информация само от болниците."

Около 29% от децата са с остро недохранване, в сравнение с 9% преди войната, каза Хагос. При тежкото остро недохранване процентът е 7,1%, в сравнение с 1,3% преди войната, каза той. Само 14% от изследваните домакинства съобщават, че имат достатъчен достъп до храна, което е спад от 60%, каза той и добави, че се страхува от това, което се случва в районите, до които екипите му досега не са успели да достигнат.

"За тези райони, които не са достъпни, можете само да си представите колко деца умират от глад. Те живеят в отдалечени райони, нямат вода... нямат храна, нямат комуникации, нямат здравни заведения", каза той. "Затова ви казвам, че ако отидем в отдалечените райони, със сигурност ще се удвои".

Министър-председателят Абий Ахмед изпрати войски в Тигрей през ноември миналата година, за да свали от власт регионалната управляваща партия Народен фронт за освобождение на Тигрей (TPLF) - ход, който според него е в отговор на нападенията на TPLF срещу лагери на армията. Носителят на Нобелова награда за мир за 2019 г. обеща бърза победа, но до края на юни TPLF си върна по-голямата част от региона, включително Мекеле, и оттогава напредва на юг.

По данни на ООН от средата на юли досега в Тигрей са влезли по-малко от 15% от необходимата помощ, което поражда опасност от масов глад, превърнал Етиопия в нарицателно за глад през 80-те години на миналия век.

АФП вече е документирала случаи на смърт от глад в различни части на Тигрей, описвайки как майки хранят децата си с листа в отчаян опит да ги запазят живи.

Резултатите от проучването, описани от Хагос, обхващат четирите месеца от края на юни, когато TPLF си връща контрола над Мекеле, до края на октомври.

Всяка от 14-те болници, които все още функционират в региона, регистрира между три и четири смъртни случая седмично, причинени от обикновено лечими заболявания като пневмония и диария, казва Хагос. Той допълва, че е особено загрижен за десетки хиляди тигрейци, които се намират под "хронично наблюдение", включително 55 000 ХИВ-позитивни пациенти и други, които се борят с болести като рак, хипертония и диабет.

"Ако не сме в състояние да се справим с тях, ако не сме в състояние да им осигурим лекарства... това е катастрофално", каза той.

Правителството на Абий отхвърли твърденията, че блокира помощта за Тигрей, като заяви, че достъпът е ограничен поради напредването на TPLF в съседните региони Амхара и Афар.

В интервю за CNN миналата седмица говорителката на Абий Билене Сейум заяви, че "отговорността за хуманитарния достъп... е на TPLF".

САЩ обаче заявиха, че достъпът до основни доставки и услуги "се отказва от етиопското правителство", като същевременно осъдиха "признаците на обсада".

А хуманитарните работници алармираха за наложени от правителството ограничения върху лекарствата, влизащи в региона.

Хагос заяви, че при разрушените здравни заведения в Тигрей, преустановените банкови услуги и празните запаси от хранителни продукти здравните работници не могат да направят почти нищо.

"Ангажираността на здравните работници е наистина невероятна. Те просто искат да работят, дори и да нямат заплата, но нямат и какво да ядат", казва той.

Докато чуждестранните пратеници се опитват да сложат край на конфликта, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да пристигне в съседна Кения в сряда, TPLF заяви, че вдигането на "обсадата" на Тигрей е условие за всяко прекратяване на огъня.

Хагос също заяви, че това е задължително, като определи настоящата ситуация като "колективно наказание".

"Правата на народа на Тигрей не са това, за което преговаряме тук", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase