Снимка: БГНЕС
fallback

Австрия поставя от утре милиони хора, които не са напълно ваксинирани срещу коронавируса или не са преболедували наскоро Covid-19, под локдаун, за да се справи със скока на инфекциите до рекордни нива и нарастващото напрежение в отделенията за интензивно лечение, заяви австрийското правителство.

"Не предприемаме тази стъпка с лека ръка, но тя е необходима“, каза канцлерът Александер Шаленберг на пресконференция, обявявайки новата мярка, съгласно която неваксинираните могат да напускат домовете си само по ограничен брой причини като ходене на работа или пазаруване на стоки от първа необходимост, предаде Ройтерс.

Приблизително 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу Covid-19, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Много австрийци са скептични по отношение на ваксините, мнение, насърчавано от крайнодясната Партия на свободата, която е третата по големина в парламента.

Мерките в понеделник ще удължат приетите преди седмица ограничения, които забраняват на неваксинираните да посещават редица места, включително ресторанти, хотели, театри и ски лифтове.

"В действителност ние казахме на една трета от населението: няма да напускате апартамента си повече, освен поради определени причини. Това е огромно намаляване на контактите между ваксинираните и неваксинираните", каза още Шаленберг.

Локдаунът в Австрия първоначално ще продължи 10 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Крети

преди 2 години

Всяка вечер се разхождам във Виена и ми дреме на шнорхела, не могат да ти забранят разходка бягане туризъм, мога и без кръчми и молове!

28

Анонимен

преди 2 години

Ми тъмън ще си *** само ваксари, няма лошо

27

Анонимен

преди 2 години

До Вируслав- Локдауните са оправдани само ако има претоварване на здравната система. Ако наистина има там претоварване на здавната система остава открит въпроса, защо локдауна е само за неваксинираните? След като е доказано вече че и ваксинираните заразяват и се заразяват. Ама било по-малко? Добре де, но в Австрия те са повече от неваксинираните нали? Тъй че компесират разликата от опасността. Особено ако прибавим и че много от неваксинираните вече имат истински с пъти по-надежден имунитет

fallback