Снимка: архив, БГНЕС

На срещата в Глазгоу Китай и Съединените щати изненадващо излязоха със съвместна декларация с обещания за сътрудничество и действия в борбата с климатичните промени, предаде БНР.

В съвместната китайско-американска декларация се казва, че двете страни ще потвърдят твърдия си ангажимент да работят заедно за постигане на целта глобалното затопляне да не надхвърля 1,5 градуса, определена в Парижкото споразумение.

Учените твърдят, че ограничаването на глобалното затопляне под 1,5 градуса ще помогне на човечеството да избегне най-сериозната климатична криза.

Ръководителят на китайската делегация в Глазгоу заяви пред журналисти, че между Китай и Съединените щати има повече разбирателство, отколкото разногласие по въпроса за климатичните промени. Това бе потвърдено и от специалния американски пратеник за климата Джон Кери.

Договорени са били редица стъпки по различни въпроси, включително емисиите на метан, прехода към чиста енергия и декарбонизацията.

Китай обаче отказа да се присъедини към постигнатото миналата седмица споразумение за ограничаване на емисиите на метан, което бе подписано от близо 100 държави. Вместо това Китай обяви, че ще разработи национален план за справяне с емисиите от метан.

Изпълнителният директор на Greenpeace International Дженифър Морган приветства декларацията на Китай и Съединените щати, но предупреди, че двете страни трябва да покажат далеч по-голяма ангажираност за постигане на целите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase