Снимка: архив, БГНЕС

Демонстрацията на военноморските сили на САЩ в Черно море не допринася за стабилността в региона. Така руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира намерението на командването на Шести американски флот да изпрати флагманския си кораб „Маунт Уитни” в акваторията на Черно море за съвмести операции със силите на НАТО, предаде БНР.

„Американците активно се опитват да подтикват черноморските страни от НАТО към конфронтационна политика. Говорят за създаването на нови военноморски бази на черноморското крайбрежие на Румъния или България. Не мисля, че това ще бъде в интерес на добросъседството в Черноморския регион“, заяви дипломат №1 на Русия.

Сергей Лавров увери, че Русия може да защити интересите си в Черно море, като в същото време призова към сътрудничество със страните от региона.

„Готови сме за всякакви заплахи. За нас не е никакъв проблем надеждно да гарантираме сигурността на руската територия и сигурността в Черно море. Съществува Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в която участват не само крайбрежни страни, но и други държави от региона. Има и страни от Европейския съюз, разбира се. Според нас именно сътрудничеството, а не на нагнетяването на напрежение трябва да е в основата на отношенията между държаните в региона“, каза Лавров.

 

Коментари Напиши коментар

139

Крим не е руски

преди 6 месеца

на Крим руснаците са окупатори и узурпатори. Местните не са руснаци!

138

Анонимен

преди 6 месеца

До Крим не е руски..........Господи, защо ни наказваш да четем такива ***, които не можаха да разберат, че Крим е РУСКИ! Бил е РУСКИ, Руски Е и ЩЕ БЪДЕ РУСКИ! Корнуол може да престане да бъде британски, Флорида - американска, но КРИМ ЩЕ БЪДЕ РУСКИ!

137

До Русия=Психиатрия

преди 6 месеца

Абе, спец си по психиатрии, но не по Русия!В Черно море всяка точка е поне трикратно покрита от руснаците! Имат 6 супертихи подводници клас "Варшавянка подобрени 636", въоръжени с Калибр и хиперзвуковата Циркон. Новите есминци клас "Ессен", а "Бора" и "Самум" на въздушна възглавница вдигат 105 км/ч, Флагманът "Москва" няма равен по мощ в натовските флоти. Една дузина МиГ-35 с хиперзвуков "Кинжал" е в постоянно бойно дежурство. Значи 12 натовски кораба за 5 мин.Ракети "Бастион", С-400, бомбери Ту