Снимка: БГНЕС

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на руската делегация към алианса не е свързано с отделно събитие. Това поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той каза това, попитан дали решението има връзка с разкритията за дейността на руското военно разузнаване ГРУ в страни от НАТО. Решението се основава на разузнавателни данни, поясни Столтенберг.

По неговите думи руснаците, чиито акредитации са били отнети, са извършвали дейност в разрез с правилата да бъдат акредитирани към алианса. Те бяха необявени служители на руското разузнаване, добави той.

Генералният секретар допълни, че от известно време се наблюдава зачестяване на руските зловредни дейности и е необходимо противодействие.

Отношенията с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Отправили сме покана за заседание на Съвета НАТО-Русия, но няма положителен отговор от Москва, посочи Столтенберг, цитиран от БТА.

Междувременно Кремъл заяви днес, че решението на НАТО да отнеме акредитацията на 8 членове на руската мисия към алианса показва, че пактът няма желание за нормализиране на отношенията с Москва, предаде АФП.

„Това очевидно противоречи на изявленията на представители на НАТО за желание да се нормализират отношенията с нашата страна и с реални действия“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Тези действия ни карат да не храним илюзии за нормализиране на отношенията“, добави той.

В сряда НАТО обяви, че осем членове на руската мисия са „необявени служители на руското разузнаване“, което означава шпиони.

Освен това алиансът намали двойно – до 10, броя на позициите, които Русия може да акредитира.

Решението за ограничаване на състава на руската мисия влиза в действие в края на месеца и се смята, че е одобрено от всичките 30 членки на НАТО.

Русия не е членка на НАТО, но отдавна има наблюдателна мисия към водения от САЩ алианс като част от 20-годишното съществуване на Съвета НАТО-Русия, създаден за сътрудничество по въпроси, касаещи общата сигурност.

Руската мисия бе намалена и след като през 2018 г. Великобритания обвини Русия за отравянето с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава бяха изгонени 7 членове на мисията.

Съветът НАТО-Русия като цяло не функционира от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим от Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase