Снимка: БГНЕС


Грузия гласува днес за местни органи на властта. Жителите на републиката ще трябва да избират ръководителите на градски и регионални съвети, както и кметове на 64 общини, включително на столицата Тбилиси. Градските и областните съвети в Грузия се избират по смесена система - пропорционална и мажоритарна. Изборния праг за влизане в Общинския съвет на Тбилиси е 2,5%, за останалите общини - 3%. В изборите участват общо 43 партии.

Една от основните интриги на тези избори ще бъде съперничеството за столичен кмет. За тази позиция кандидатстват 16 кандидати. Фаворитите на надпреварата са действащият кмет на грузинската столица от управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" Каха Каладзе, който е бивш футболист с кариера в италианския град Милан, зам-председателят на опозиционната партия Обединено национално движение Ника Мелия и бившия премиер и лидер на партията "За Грузия" Георги Гахария.

Тези избори ще бъдат от особено значение за Грузия също защото техният резултат ще определи съдбата на управляващата партия и правителството.

По-рано тази година страната бе изпаднала в политическа криза. В съответствие със споразумението от тази пролет между "Грузинската мечта-Демократична Грузия" (ГМДГ) и опозицията, сключено с посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, управляващата партия ГМДГ ще насрочи предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2022 г., ако на сегашните местни избори не успее да спечели 43% от гласовете в страната.

БГНЕС припомня, че вчера Грузия арестува бившия президент Михаил Саакашвили, издирван от властите за различни нарушения. Смята се, че неговото завръщане е обвързано с местните избори и сетнешното развитие на политическия процес, независимо че той наистина може да бъде показно осъден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase