Снимка: БГНЕС
fallback

Десетки бяха ранени при сблъсъци между демонстранти и полицейски сили в Черна гора. Повод за напрежението стана ръкополагането на новия сръбски митрополит Йоаникий, а реакции имаше от Сърбия, Съединените щати и други страни, предават световните информационни агенции.

Поздравления и протести съпътстваха церемонията по ръкополагането на Йоаникий - наместника на новия сръбски патриарх Порфирий в Цетинския манастир. Двамата пристигнаха там с хеликоптер, охранявани от полицията, която сутринта разгони протестиращите със сълзотворен газ, съобщи БНР.

Церемонията разбуни духовете в страната, която е от 15 години независима. Черногорската православна църква обаче не е канонично призната и Сръбската действа паралелно.

Противниците ѝ, които я обвиняват, че обслужва интересите на Белград, влязоха в сблъсъци с полицията, след като блокираха пътищата към старата столица Цетине от Подгорица и Будва. Основните партии си размениха обвинения за инцидентите. Наред с призивите за спокойствие президентът Мило Джуканович обвини полицията в прекомерна сила и похвали протестиращите, че пазят националните интереси от Сърбия.

Премиерът Здравко Кривокапич определи протестите като "опит за терористичен акт", а сръбският президент Александър Вучич поздрави черногорското правителство, че церемонията се е състояла, въпреки стълкновенията.

Американското посолство в Подгорица призова всички страни да спазват реда. Европейски представителства също осъдиха насилието, според наблюдатели - свидетелство за дълбокото разделение -  една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора се определят като сърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 2 години

Сръбските окупатори продължават да ламтят за чужди земи и да пречат . Още от Съединението на България през Югославия до сега. С помощта на рудиа се опитват да грабят и създават сръбски диктат на своите съседи. За тяхна мъка обаче... на Балканите има само мъже и на всякъде ядат уяя

36

Анонимен

преди 2 години

Добра възможност за руснаците да направят преврат и да назначат свои марионетки, както вече направиха в България.

35

Анонимен

преди 2 години

българите са най първите християни. византийците ни налагат тяхната църква която няма много общо с ученията на исус и апостолите му, половината от които са обикаляли българските земи. доказателство са стотиците български църкви унищожени от ромеите. Симеон, Боян Мага, Иван Рилски, Богомилите са се опитали да възродят истинската вяра ама са ги смачкали.

fallback