Снимка: БГНЕС

Новозеландската верига супермаркети Countdown ще изтегли ножовете от открита продажба след терористичната атака срещу посетители на един от магазините на веригата. Това съобщи новинарският портал Stuff с позоваване на ръководителя на отдела за мрежова сигурност Кири Ханифин.

Още по темата

Според нея администрацията е решила „временно да извади всички ножове и ножици от рафтовете на магазините и след това да обсъди дали изобщо си струва да продължи да продава такива артикули“.

"Това е нещо като акт на подкрепа за нашите служители. Искаме целият ни екип да се чувства в безопасност, когато идва на работа", каза Ханифин, цитиран от БГНЕС.

Съобщава се, че подобно решение са взели собствениците на редица малки магазини за хранителни стоки, които наемат площи в търговски центрове в Нова Зеландия, както и търговската верига Foodstored NZ, която притежава няколко вериги супермаркети и заведения за бързо хранене.

Това решение е взето, след като стана известно, че терористът е използвал нож, който е взел от рафт в същия магазин, за да атакува посетителите на супермаркета.

Полицията на Нова Зеландия съобщи за въоръжено нападение срещу посетители на супермаркет в югозападната част на Оукланд в петък, 3 септември, около 15:20 ч. местно време. Пристигналите служители на реда откриха огън по нападателя, стреляйки по него на място. Седем души са откарани в болница, трима в критично състояние. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че атаката е терористичен акт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase