Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Всеки трети" е в продоволствена несигурност в Афганистан заради съчетаното въздействие на войната в страната и последиците от климатичното затопляне, предупреди днес представителката на Световната програма по прехраната в Афганистан Мери-Елън Макгроърти, цитирана от Франс прес.

В допълнение към конфликта афганистанското население тъне в тежка продоволствена криза и 2021 г. вече се очерта като "изключително трудна година" в това отношение, коментира Макгроърти за АФП по телефона от Кабул.

Oще по темата

Освен икономическите последици от коронавирусната пандемия "страната се бори с втората голяма суша през последните три години. Хората едвам се бяха съвзели от сушата през 2017/2018 г.", каза представителката на програмата на ООН за продоволствена сигурност.

"Зърнената реколта спадна с 40 на сто, тъй като зимата бе сред най-сушавите през последните 30 години. Тази година снегът в Кабул бе твърде малко" и топенето му осигури много малко вода, добави тя, споменавайки и за силно пострадалия от това добитък.

Конфликтът естествено утежнява ситуацията още повече, тъй като "фермерите не могат да съберат реколтата", "бягат от домовете си" и от "съсипаните лозя".

Достъпът до храна е затруднен и от разрушената инфраструктура - мостове, язовирни стени, пътища, отбеляза представителката на програмата на ООН.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 години

A маковите полета добре ли са? Или тях *глобалното затопляне* не ги мори?

23

Анонимен

преди 2 години

ВСЕКИ ТРЕТИ БЪЛГАРИН СЪЩО ГЛАДУВА ДА ПЛАЧА ЗА АФГАНЦИТЕ ЛИ А???

22

SS

преди 2 години

Спокойно със скъпия ток много производствени фирми ще фалират в Бг.А на някой стоки цените ще хвръкнат,особенно на храните ! Така ,че не ги мислете в Афганистан ,а да си гледаме в собственното канче !

fallback