Снимка: БГНЕС

Ариел Анри положи клетва като нов премиер на Хаити, близо две седмици след убийството на президента на страната Жовенел Мойс, предаде АФП.

Покойният президент помоли Анри да поеме длъжността дни преди да бъде застрелян в столицата Порт-о-Пренс.

Още по темата

Между него и временно изпълняващият длъжността министър-председател Клод Жозеф имаше известни политически сблъсъци след убийството на Мойс, припомня БГНЕС.

Жозеф подаде оставка в понеделник и заяви, че това назначение ще улесни подготовката за изборите през септември.

Изказвайки се на церемония в Порт-о-Пренс, новият премиер призова за единство.

„Една от приоритетните ми задачи ще бъде да успокоя хората, че ще направим всичко, за да възстановим реда и сигурността“, каза Анри.

В Хаити бяха задържани още трима заподозрени в убийството на президента Жовенел Мойс, с което общият брой на задържаните достигна 26, обяви началникът на Хаитянската национална полиция.

"Във връзка с разследването на убийството на президента на републиката Жовенел Мойс бяха задържани трима души. Говорим по-специално за двама полицаи", каза говорител на ведомството. Той отбеляза, че още седем полицаи са „поставени в изолация“, но за сега не са арестувани.

На 15 юли правоохранителните органи на Хаити съобщиха за 23 задържани заподозрени в убийството на президента на страната, включително 18 колумбийски наемници и двама американски граждани от хаитянски произход.

Президентът Мойс загина в резултат на неидентифицирана атака срещу резиденцията му на 7 юли. По време на атаката първата дама на страната Мартин Мойс също беше ранена. Министерският съвет въведе военно положение в републиката за 15 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase