Снимка: БГНЕС

Флагманът на Кралския флот, самолетоносачът „Кралица Елизабет“, контролира появата на COVID-19 при 100 души от екипажа, съобщиха официални представители в сряда.

Първите случаи са били идентифицирани на или около 4 юли, когато най-модерният британски самолетоносач е бил на пристан в Лимасол на южното крайбрежие на Кипър.

Най-големият британски военен кораб стои на котва в Лимасол от 30 юни до 5 юли, оглавявайки най-голямото разгръщане на британския боен флот в мирно време - Carrier Strike Group 21.

"Като част от рутинните тестове, малък брой екипаж от Carrier Strike Group са дали положителни резултати за COVID-19", каза говорител на Кралския флот.

„Целият персонал е получил и двете дози от ваксината срещу коронавдируса, а на борда има редица мерки, включително маски, социално дистанциране и система за проследяване. Carrier Strike Group ще продължи да изпълнява оперативните си задачи“.

Според британския вестник „Сън“ на борда на почти половината военни кораби от ударната група на самолетоносача има положителни случаи на COVID-19. Изданието допълва, че това включва поне 100 души от екипажа на „Кралица Елизабет“, след като моряците "били пуснати на брега в Лимасол".

По време на петдневния си престой в пристанището в Лимасол, „Кралица Елизабет“ посрещна на борда си редица високопоставени лица, включително кипърския президент Никос Анастасиадес.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви, че появата на вируса на борда на бойните кораби не е довела до промяна в планираната обиколка на 40 страни.

В цялата бойна група на самолетоносача има 3700 матроси, включително 1600 на „Кралица Елизабет“.

„Кралица Елизабет“ е начело на девет кораба на Carrier Strike Group на Обединеното кралство (UKCSG), които ще минат 26 000 мили през Средиземно море, Индийския океан и Източна Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase