Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Талибаните заявиха, че са завзели главния граничен пункт на границата между Афганистан и Иран, съобщава АФП, позовавайки се на представители на групировката.

Според агенцията населеният пункт Ислам Кала е изцяло под техен контрол.

Oще по темата

Днес талибаните възнамеряват да възстановят работата на пункта.

"Ислам Кала сега е под нашия пълен контрол и днес ще се опитаме да го пуснем отново в експлоатация," каза за АФП Забихула Муджахид, говорител на въстаниците.

Ислам Кала е малък граничен град, през който минава по-голямата част от официалната търговия на Афганистан с Иран. Това е вторият ключов граничен пункт, превзет от въстаниците, откакто започнаха мащабна офанзива в началото на май, когато чуждестранните сили, ръководени от САЩ, започнаха окончателното си изтегляне, предаде БНТ.

Миналия месец талибаните окупираха Шир Хан Бандар, главният граничен пункт на Афганистан с Таджикистан, след ожесточени боеве, при които стотици афганистански войски избягаха в съседната държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

преди 2 години

Талибаните не са приятели, приятелите не са талибани, само *** ти може да има приятели талибани.!. Талибанска поговорка - мъртвият приятел, най-добрия приятел!

31

Малко за политика

преди 2 години

До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА: И какво е му веселото тук? Който иска да воюва в Афганистан - прав му път. И СССР на времето се пробва (10 години), и САЩ се пробва (20 години), кой е следващият? Който се е пробвал да воюва в Афганистан е загубил. Ако съседните държави могат да избегнат конфликт с талибаните, какво по-добро от това. И Туркменистан, и Таджикистан и Казахстан разчитат на помощ от Русия.

30

Малко за политика

преди 2 години

До Анонимен 33: Не знам за какво се готвят, но няколко ч'алмалии талибани бяха на посещение в Москва, направиха пресконференция в хотела и казаха, че няма да нападат съседни приятелски държави. Естествено това до нашите новинарски емисии не стигна.

fallback