Снимка: БГНЕС
fallback

Няколко часа преди началото на парада на ЛГБТИ общността в Тбилиси събитието беше отменено заради нападения срещу негови участници и журналисти. Организаторите на шествието, неправителствената организация Tbilisi Pride, съобщиха за това във Фейсбук. Те обвиниха грузинските власти за инцидента, информира „Дойче Веле“.

"Предвид днешните събития, не очакваме, че Министерството на вътрешните работи ще изпълни адекватно своите задължения, тъй като виждаме, че те не реагират на фактите за насилие, случващо се пред тях и огромната вълна на омраза, на която сме свидетели, вдъхновена и подкрепяна от правителството и Патриаршията, пишат от общността в изданието „Georgia Online". Властите не само не осигуриха безопасността на ЛГБТИ обществото и нашите поддръжници, но и не ни позволиха да упражним правото си да се съберем с енергичните си действия. Не можем да излезем на улици, пълни с освирепели хора, подкрепяни от властите, патриаршията и проруските сили и да застрашаваме живота на хората!"
 
По-рано същия ден хиляди противници на „Марш на достойнството“ в столицата на Грузия под лозунга „Излезте за солидарност“ блокираха централната улица на Тбилиси „Руставели“. Те организираха митинг там и започнаха да атакуват както събралите се да участват в парада на гордостта, така и представителите на медиите, хвърляйки бутилки, камъни и пръчки по тях. 
 
Според „Georgia Online“ около 20 журналисти и оператори са били нападнати, а оборудването и техниката им са били повредени. По-специално бяха ранени служители на Радио „Свобода“, „Рустави-2“, Първи канал на грузинската телевизия и други. Редица членове на пресата са откарани в болници.
 
Десетки радикални хомофоби се събраха пред офиса на прайда в Тбилиси. Няколко противници на гей общността се изкачиха на балкона на сградата, откъснаха знамето с цветовете на дъгата от фасадата и го изгориха.
 
За нападението срещу журналисти е образувано наказателно дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Либерал

преди 2 години

Колкото по-близо си до границите на Русия, толкова по-примитивен ставаш. Расли 100 години в комyнофашизoидния СССР, какво очаквате.

24

Ретросексуален

преди 2 години

Тука има двама пеерази от незнаен модерен джендипенди пол и 21 нормални!Почвам да се замислям да основа партия;)

23

Анонимен

преди 2 години

Браво...

fallback