Снимка: БГНЕС
fallback

Най-унищожителният пожар в историята на Кипър бе поставен под пълен контрол в 8.00 ч. тази сутрин, съобщиха официално от Департамента по горите.

Над 40 часа продължи битката с огъня, който избухна в 13.50 ч. в събота в планински район в област Лимасол и обхвана 10 общини, стотици техни жители бяха евакуирани, предаде БНР.

Oще по темата

Повече от 600 души от горското управление, полицията, пожарната служба, гражданската защита, областните администрации на двете пострадали области Лимасол и Ларнака, националната гвардия, общинските съвети участваха в потушаването на пожара.

Срещу огнената стихия бяха над 70 пожарни автомобила, редица селскостопански машини, трактори, багери и цистерни.

Наземните и сухопътни сили на Кипър бяха подкрепени от международна техническа помощ, самолети и огнеборци от Европейския съюз, Гърция, Израел и британските военно-въздушни бази на острова.

Четирима души, селскостопански работници от Египет, загубиха живота си в пожара. Унищожена е площ от гори и земеделски култури от около 55 квадратни километра, се казва в официалното съобщение.

Пострадалата зона е картографирана от дрон на Националната гвардия, за да се локализира активни фронтове и да се планират пожарогасителни операции.

Противопожарните сили остават в района за справяне с възможни повторни огнища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback