Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Рекордни жеги ще обхванат Кипър днес, когато ще е пикът на едноседмичната гореща вълна. След пет поредни дни с „жълти” предупреждения, за петък бе издаден „оранжев” код за екстремни температури и „червен” за опасност от пожари.

Максимални температури от 43 - 44 градуса се очакват днес в Кипър, предаде БНР.

От неделя средиземноморският остров гори в първата за това лято „пещ”, запалена от ветрове от Африка. Всеки ден живакът е над 40 градуса, а в четвъртък той стигна 42 градуса.

Най-голямата жега е в столицата Никозия.

Характерни за периода са високите, даже за юли, минимални дневни температури и продължителността на горещия ден, посочи метеорологичната служба, която издаде за петък „оранжево” предупреждение.

Още от рано сутринта градусите започват рязко да се покачват, като в 10 ч. в четвъртък например Никозия вече едва дишаше при 38 градуса.

В четвъртък вечерта въздухът успя да се охлади само до 27 градуса.

Висок остава рискът от избухване на горски пожари, предупреди Департаментът по горите, издавайки „червена” аларма за тази опасност.

В последните дни огън бушува на различни места на острова, дори в недостъпни за противопожарна техника по суша и въздух планински райони. Гасенето е затруднено и заради високите температури и силния вятър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Ми

преди 2 години

то за там си е нормално. Още през април в Кипър си става и за къпане и печене.

5

Анонимен

преди 2 години

До Гроби ТаласомоАко стане пустиня, няма да е Сахара, а някаква друга, например "Македония" или "Тракия". А и климатолозите точно това твърдят, ама вие не вярвате. А каквото сме училив учебниците, не е актуално вече. Климатът си е субтропичен в южните и юго-източните части на България.

4

хх

преди 2 години

От 2007 до 2016 живеех и рботих там,42-44 е смешно, имало е седмици 47-49 на сянка.

fallback