Снимка: БГНЕС
fallback

Днес в Иран се провеждат президентски избори. Право на глас имат 59 милиона души. Досегашният президент Хасан Рохани не участва в надпреварата, тъй като вече изкара два 4-годишни мандата на поста.

Анализатори коментират, че основните приоритети пред новия президент ще са отмяна на наложените санкции на страната заради ядрената ѝ програма, промяна във външната политика и действия за овладяване на коронавирусната епидемия.

Посланикът на Иран в София Сейед Мохаммад Джавад Расули коментира пред БНР, че справянето с икономическите проблеми в страната му минава през отмяна на санкциите и през активизиране на работата по възстановяване и привличане на чуждестранни инвестиции.

Според социологическите проучвания сред фаворитите за поста е 60-годишният консервативен шиитски духовник Ебрахим Раиси. Негов основен опонент е Абдулнасер Хеммати - умереният бивш гуверньор на иранската централна банка, отбелязват от Би Би Си.

На изборите се очаква призив за бойкот от дисиденти и някои реформисти заради забраната на няколко кандидатури.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 години

Докато разни консерватични представители на аятолоха са президенти, едва ли ще има каквато и да е промяна за народа. Така че, аллах да им е на помощ :)))

2

ерер

преди 2 години

Аятолаха е важен не президента!

1

ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

преди 2 години

Парлами.!.

fallback