Снимка: БГНЕС
Десетки хиляди ведохранени деца са застрашени от смърт в труднодостъпните райони на разтърсения от конфликти регион Тигрей в Етиопия, който сега е засегнат и от глад, съобщи ООН, предаде БГНЕС.
 
"Без хуманитарен достъп за увеличаване на реакцията ни, над 30 000 тежко недохранени деца в тези силно недостъпни райони са изложени на висок риск от смърт", заяви говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър пред репортери в Женева.
 
Тези коментари дойдоха след като в четвъртък ООН заяви, че около 350 000 души в Тигрей са изправени пред глад, а още 2 милиона души са застрашени от същите тези екстремни условия.
 
"В Тигрей сега има глад", каза шефът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок и предупреди, че "всеки експерт, с когото говорите, ще ви каже, че ще стане много по-лошо".
 
Лоукок допълни, че последните данни показват, че броят на хората, определени като гладуващи, е "по-висок от където и да е по света по всяко време, като четвърт милион сомалийци са загубили живота си през 2011 г."
 
ООН заяви, че повече от 90% от повече от 5 милиона души в региона Тигрей се нуждаят от спешна хранителна помощ и спешно апелира да бъдат осигурени повече от 200 милиона долара, за да увеличи мащаба на реакцията си.
 
Етиопският премиер Абий Ахмед, носител на Нобелова награда за мир през 2019 г., изпрати войски в северния регион през ноември, за да обезвреди и обезоръжи лидерите на Народния фронт за освобождение на Тигрей, бившата управляваща партия в региона. Въпреки че той обеща, че конфликтът ще бъде кратък, боевете продължават повече от шест месеца по-късно и съобщенията за зверства - включително широко разпространеното насилие - се разрастват. Много лидери предупреждават за голяма катастрофа.
 
В четвъртък САЩ и Европейският съюз апелираха за по-големи международни усилия за справяне с възникващия глад.
 
Международни организации за помощ многократно се оплакват, че им е отказан достъп до региона от етиопските сили и войски от съседна Еритрея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase