Снимка: БГНЕС
Главният изпълнителен директор на "АстраЗенека" (AstraZeneca) Паскал Сорио заяви, че ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" и Оксфордския университет "има бъдеще" и изтъкна, че препарата е показал "абсолютно същия резултат" по отношение на потенциалните странични ефекти като ваксината, разработена от Пфайзер/БионТех, предаде БНР.
 
В интервю за "Файненшъл таймс" Сорио посочи още, че Обединеното кралство е гарантиран приоритет като част от споразумението, което е сключило с Оксфордския университет в замяна на инвестиции, на фона на съдебните дела на Европейския съюз срещу "АстраЗенека" за неизпълнение на договорения брой ваксини за единния блок.
 
Той отбеляза, че две трети от доставките на "АстраЗенека" се насочват към страните с ниски и средни доходи. той описа неотдавнашната критика около страничните ефекти и доставките на ваксината като "обезсърчаваща".
 
Сорио също така заяви, че ваксината е почти толкова ефективна срещу индийския вариант на COVID-19, колкото и срещу щама в Обединеното кралство, и каза, че нова бустер доза на ваксината показва добри резултати спрямо други варианти в проучвания върху животни.
 
"Разработват се нови договори за бустер доза с различни правителства, включително с британското", добави той.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase