Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Китайски безпилотен космически апарат кацна успешно на Марс, съобщават световните агенции, като се позовават на китайски медии. Апаратът на име "Тянвън-1"е успял успешно да премине през атмосферата на Червената планета, което досега провали няколко други опита на различни мисии за кацане.

Модулът носи марсоход, чиято задача ще е да събира и анализира проби от скалите в продължение на около три месеца. Той ще изследва също йоносферата и климата.

Началото на мисията беше през юли миналата година, като апаратът достигна орбитата на Марс през февруари. Вчера китайските медии обявиха, че той вече е в етапа на кацането - момент, който е оценяван като рисков заради забавеното изпращане на сигнали до Земята.

През февруари НАСА „примарси“ успешно марсохода "Упорство", припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

до 50

преди 2 години

Номер едно е ама отзад напред! Всичко което е китайско се поврежда точно една минута след като му изтече гаранцията или преди това!Защо ли мислиш,че чехският президент наскоро каза"Аз съм един тайванец".Знаеш ли защо?Поне от 10години избягвам да купувам неща произведени в Китай.Единственото здраво китайско нещо което имам са едни клещи.Е,да правени са преди 40 години!

46

туриста

преди 2 години

Е,сега вече и на Марс има КОВИД!Да си знаете и да не се чудите има ли няма ли.Преди да тръгнете за Марс- първо отрицателен PCR и после Phizer или Moderna за из път!Да няма после изненадани!Ние се чудехме да ходим ли или да не ходим,ама след като и там КНР са доставили КОВИД значи нещата са ясни. Ще зачакаме да стане ясно какъв е щамът и ефективни ли са срещу него ваксините!

45

Анонимен

преди 2 години

Съветчани винаги са имали проблеми с пальотите до МарКс и досега нито една успешна мисия - вси са окончили с провал.

fallback