Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Поклонници и джамия бяха засипани с яйца по време на нападение в ранните сутрешни часове пред ислямския център Илфорд в Източен Лондон. Нападението е в последните 10 дни на свещения месец Рамадан, когато мюсюлманите остават в джамиите от късна нощ до ранна сутрин.

"Днес по време на молитвите, джамията ни беше нападната с яйца от няколко силни на вид бели мъже, с бръснати глави. Те караха сребриста кола", се казва в изявление на Ислямския център, в което се добавя, че няма сериозно ранени.

„Това беше ислямафобска атака, която подчертава, че все още има елемент на омраза, който може да бъде проявен по всяко време, затова призоваваме всички да останат бдителни, по всяко време“, твърди Центърът, призовавайки своите поклонници, особено жените, да бъдете бдителни и в присъствието на приятели и семейство.

Властите, включително столичната полиция в Лондон и местният съвет, започнаха разследване и издирват извършителите на нападението. Не са извършени арести, но полицията увеличи патрулите в района, за да предотврати подобна атака.

Лидерите на Съвета на министрите и политиците осъдиха "наистина ужасяващата" и "позорна" атака и заявиха, че подобни събития засягат не само мюсюлманската общност, но и обществото като цяло и посяват семената на разделението и омразата в момент, когато страната се нуждае от единство.

"Както казах по-рано през седмицата, тези позорни актове на насилие и фанатизъм нямат място в Илфорд. Надявам се извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Солидарност с @ilfordmosque в този труден момент", написа Сам Тари в Туитър. Той е депутат в Илфорд, където се намира Ислямския център.

Столичната полиция публикува изявление, успокояващо поклонниците на "силното чувство за общностен дух" сред общността и ясно заявявайки, че престъпленията от омраза няма да бъдат толерирани.

"Тази атака срещу поклонници в джамията "Алберт Роуд" е наистина ужасяваща и въздейства не само на присъстващите по това време, но и на цялата ни общност. Съветът и полицията работят заедно, за да разследват това престъпление и да подкрепят жителите в района. Ще следим отблизо ситуацията", се казва в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 2 години

Няма действие без причина.

57

Анонимен

преди 2 години

Европа ПРИНАДЛЕЖИ на кръстоносците!!!Всеке НЕхристиянин е гост на нашата територия и трябва да се съобразява със статуквото.Твай, другарко Меркел.

56

кръпел

преди 2 години

защо не напишите как се отнасят с християнските поклонници в мюсюлманските държави ??

fallback