Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Южна Корея изрази днес надежда, че пристигането на 7 милиона дози от една от ваксините срещу коронавирус до средата на май ще ускори имунизационната кампания, която отслабва заради намалени и забавени доставки, съобщи Ройтерс.

Близо 3,4 милиона души от общо 52 милиона население са получили първа доза от началото на кампанията през февруари до вчера, съобщи Корейската агенция за контрол и профилактика на заболяванията. Седем милиона дози "АстраЗенека" се очаква да пристигнат в средата на месеца.

Президентът Мун Дже-ин каза, че кампанията върви по-добре от първоначално предвиденото, тъй като е изпълнена целта за ваксиниране на 3 милиона души до края на април.

"Можем да успеем да повишим целта си за полугодието от сегашните 12 на 13 милиона, ако използваме ефикасно" наличните количества, каза Мун на среща с официални лица, ангажирани в борбата с вируса.

Но със сегашното темпо на ваксинация - около 200 000 души дневно - запасите могат да бъдат изчерпани до дни. В момента страната разполага само с 529 000 дози от ваксината на "Пфайзер" и 381 000 от препарата на "АстраЗенека", каза пред Ройтерс източник от агенцията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase