Снимка: БГНЕС
fallback
На днешния ден се навършват 35 години от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, предаде БГНЕС.
 
На 26 април 1986 г. в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна експлозия, която предизвиква изхвърляне на огромно количество радиоактивни вещества в атмосферата. Според данни на множество експерти, които са вписани в официалните доклади, засегнатият район е около 160 хил. квадратни километра.
 
Най-силно засегнатите зони от радиацията са разделени на четири. Първата е т. нар. забранена зона, поставена под ръководството на въоръжените сили на тогавашния Съветски съюз. Тя е с радиус от около 30 км от атомната централа. Местното население от тази зона е подлежало на евакуация.
Oще по темата
 
Следват зоните за преселване, където също има значително замърсяване, зона на пребиваване с право на преселване и зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус.
 
Жителите на градовете Припят и Чернобил са изцяло евакуирани.
 
Пряко засегнати от аварията са повече от 2 млн. души. Стотици са починалите от ударните дози радиация, които са получили. Сред тях са и пожарникарите, които първи са дошли на мястото на инцидента и т.нар. ликвидатори, рискували живота си в опит да отстранят и минимизират последиците. 
 
Действителната щета няма как да бъде оценена, тъй като няма как да бъде проследено вредното въздействие и да бъдат оценени последиците за следващите поколения.
 
Експерти отчитат, че в България населението също е пострадалио от радиацията. Основната причина за това са властите от тогавашния комунистически режим, които не информират своевременно за възникналия проблем, а оттам и не са предприети всички действия за защита на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Нищо не знаете23054

преди 3 години

Руснаците,както винаги все някой ще ги напада им хвърля бомби.В случая са искали да проверят дали ядрен реактор ще издържи на ракетен удар.Е ,проверили са....

57

Анонимен

преди 3 години

Японците са допускали грешки като всеки народ, но са едно от най-развитите и подредени общества. На светлинни години са пред руснаците. Грешката им е, че са силно земетръсна зона, а имат около 40 реактора. Трябвало е да вземат пример от страни като Германия или Италия. Те са богати и могат да си го позволят.

56

Анонимен

преди 3 години

Тука Христо Христов абсолютно безочливо казва на бялото черно и точно по правилата на болшевишката пропаганда смесва полуистини с лъжи да доказва, че бялото е черно. Платен ***. Чисто доказателство, че руснаците си действат и в момента подмолно на територията на чужда държава.

fallback