Снимка: БГНЕС
fallback
Ваксинираните срещу коронавирус граждани в Германия ще могат да пазаруват, без да се налага да си правят тест за COVID-19, и да пътуват без да спазват карантина. Това заяви ръководителят на Министерството на здравеопазването на Германия Йенс Шпан в интервю за "Билд ам Зонтаг", предаде БГНЕС.
 
"Тези, които са получили ваксината, ще могат да пазаруват или да ходят в козметични и фризьорски салони без тестове. Също така, според института "Роерт Кох", вече няма да е необходимо да спазват карантина", каза Спан.
 
По думите му окончателното решение ще бъде взето след края на третата вълна на COVID-19 в Германия.
 
Ръководителят на Министерството на здравеопазването се позова на проучване на института "Роберт Кох", според което на 15-ия ден след приключване на ваксинацията хората са по-малко заразни от тези, които имат отрицателен тест за COVID-19 и нямат симптоми на болестта.
 
В момента в Германия е обявен локдаун, но не толкова тежък, колкото през зимата. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги. Без тестове могат да се посещават само супермаркети.
 
Увеличението на броя на заразените намаля през януари и февруари, но от март процентите отново започнаха да нарастват експоненциално. Експертите отдават това на разпространението на по-заразен щам. Трябваше от 22 март уличните тераси на ресторанти, кина и театри ще могат да възобновят работата си, но тези планове все още се отлагат. Ограничителните мерки са удължени до 18 април и най-вероятно ще бъдат засилени.
 
Поне едната част от ваксината в Германия е получена от 12% от населението - малко над 10 милиона души. Напълно ваксинирани са 4,3 милиона. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 3 години

Значи ваксинираните преносители на ковиду ще могат да си ходят навсякъде и да си правят каквото искат макар че ваксината не ги ограничава да заразяват а само да предпазват самите тях ако се заразят и на базата тогава на какво им се дават повече права от на тези без ваксина няма никаква логика. Ако ваксинираните пазеха останалите от заразата ок но те си остават преносители каде е смисълът питам се аз.

26

Карнавален Кьолн

преди 3 години

Аз не съм антиваксър и ще се ваксинирам, спазвам и локдаун мерките в Германия. ОБАЧЕ тази игра с преференциите за ваксинирани е МНОГО опасна и ще задълбочи кризата в обществото. Йенс много се излага с мега бавна ваксинация в Германия, а сега и това. Немците вече си удрят главите в стените от него.

25

Анонимен

преди 3 години

До до 22 "умник&quМнооооооооооооо си смешен!Верваш ли :))))))))))))))))))))))Тука се забавляваме цялата компания с тебе :)))))))Сори... можеше да се подбъзикваме още малко...

fallback