Снимка: БГНЕС

Египет успя да сложи край на кризата в Суецкия канал, увери президентът Абдел Фатах ас Сиси. Нидерландска компания, участваща в операцията, обаче предупреди, че най-трудното тепърва предстои, предаде Франс прес.

Във вторник миналата седмица тази ключова за международната търговия морска пътна артерия бе блокирана от заседнал търговски кораб. Това предизвика огромна опашка от плавателни съдове и нанесе щети за десетки милиарди долари.

Още по темата

Тази сутрин египетският президент приветства успеха на операцията по разблокиране на контейнеровоза "Евър Гивън".

"Днес египтяните успяха да сложат край на кризата с кораба, който бе заседнал в Суецкия канал, въпреки огромната техническа сложност на този процес", написа Ас Сиси в Тwitter.

Преди това управата на канала съобщи, че контейнеровозът е върнат на 80 процента в "правилната посока". Въпреки туита на египетския президент тя все още не е обявила официално операцията за приключила, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Според журналист от агенцията корабът все още е бил неподвижен към 10 ч. по Гринуич (13 ч. българско време).

Шефът на нидерландска компания, дъщерно дружество на която участва в операцията, от своя страна предупреди, че най-трудното тепърва предстои.

"Добрата новина е, че корпусът (на заседналия кораб) е освободен, но според нас това е най-простата част. Предизвикателството е това, което предстои", каза Питър Бердовски, изпълнителният директор на Royal Boskalis пред нидерландското обществено радио.

По данни на британското специализирано издание "Лойдс Лист" 425 плавателни съда са чакали тази сутрин да преминат през Суецкия канал.

Според управата на изкуствения воден път след неговото разблокиране ще са необходими три дни и половина, за да преминат всички тези кораби.

Една десета от стоките, превозвани по море в глобален мащаб, минават през Суецкия канал, въведен в експлоатация през 1869 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase