fallback

Българите не фигурират като малцинство в Конституцията на Република Северна Македония и нямат права като такива. Това каза за "Денят ON AIR" историкът проф. Светлозар Елдъров и допълни: "България не пожела българите да получат такъв статут. Всичко беше за концепцията "един народ с две държави".

По думите му не може да се твърди, че само България е виновна за сегашната ситуация.

"Вината е споделена, ние сме като едно семейство. Не случайно наричаме македонците наши братя. Времето, което познавам като историк - около 40 г. - в тази години интересът беше спорадичен. Започва някаква инициатива, променя се конюнктурата, тя спира. Преди няколко години бях част от голям експеримент - построяване на културни мостове чрез работата на БАН. Имах честта да ръководя един от тези проекти. С колегите ми от Северна Македония бяхме на една маса, нямахме проблеми, говорихме така както подобава на учени - всеки откровено излагаше позиция", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него темата за македонския език не е проблем.

"По-важно е да достигнем до консенсус за историята. Нима не ставаха полемики за българската история в учебниците", подчерта историкът.

Той е на мнение, че подходът отпреди няколко години бил да се разширят личните и институционални връзки.

"Сърбите в Северна Македония са признати от Конституцията като малцинство със съответните привилегии. Това беше едно недоглеждане от българска страна", подчерта събеседникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

ББ

преди 3 години

Голяма драма...гърците си решиха проблема...не се признаха за македонци,"съюзниците" ни в ЕС и САЩ подозрително подкрепят троянският кон на русия,налагащи историческа несправедливост...обслужваща русия само...ние знаем кои сме и от къде идваме...вие знаете ли как се печели доверие и приятелство..."съюзници"...прочетете фактите...първи ги признахме за независима държава...ние можем без тях...и без вас можем...Бог да пази България!!!

134

Панагюреца

преди 3 години

Първо България да признае официално малцинствата в самата България ,1 милион турци не са признати официално за малцинство ,да не говорим за татари,помаци,власи,македонци и т.н.

133

Хебър

преди 3 години

В МАКЕДОНИЯ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА МАКЕДОНЦИ...НО НЕ ВСИЧКИ МАКЕДОНЦИ СА БЪЛГАРИ...

fallback