Снимка: БГНЕС

Турската полиция използва сила срещу студенти и преподаватели, които протестираха срещу назначен от президента Реджеп Ердоган нов ректор на престижния Босфорски университет в Истанбул.

Част от демонстрантите се укрепиха в сграда на кампуса и влязоха в сблъсъци със силите за сигурност.

Недоволството е мотивирано от нарушаване на академичните свободи и продължаване на недемократичните практики, започнали след неуспешния опит за метеж преди пет години.

Оттогава властите арестуваха хиляди научни работници, интелектуалци, журналисти, държавни служители и военни. Критиците виждат разправа с дисиденти, властите твърдят, че укрепват сигурността на Турция.

Новоназначеният ректор е първият външен за университета от военния преврат през 1980 г. Според турските медии той е бил кандидат на управляващата партия на Ердоган на парламентарните избори през 2015 г.

 

Коментари Напиши коментар

9

Продължението

преди 1 месец

№ 2, знам и случаи, при които нямаше как да се изискат две места и партийният секретар кани на разговор онзи, който е спечелил конкурса. С безапелационен тон го съветва да се откаже от спечеленото място. И точка.
На един нямаше как да му кажат това в очите, защото не беше случаен. И придумаха кума му да го разубеди. Кумът прие това като партийно поръчение и се справи. Този кум беше бивш интербригадист, рита ли се срещу ръжен?
Така избираните допреди 30 г. учЕни колят и бесят в нашата наука днес.

8

Анонимен

преди 1 месец

До 1 т. лира = 20 ст. (№ 2)

Ти не помниш ли какво беше у нас допреди 30 г.?
Партийното бюро се изказва, преди даб се състои някой конкурс. Мнение изказва. И решението на комисията за изхода от конкурса не може да противоречи на това мнение.
На други места ставаха разминавания - някой се оказал по-голям връзкар от фаворита на ПБ. Но после партийният секретар казва със строг тон: "И ПБ има думата!" И се искат две щатни бройки, та да не остане на улицата фаворитът на ПБ. Знам и някои случаи,

7

toma

преди 1 месец

Браво на интелигентните хора в Турция.
Имате моята подкрепа. Ето такива хора са достойни за уважение.