Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Мюнхенския институт Ifo Клеменс Фюст призовава за повече европейско единство в борбата срещу коронавируса и разкритикува блокирането на Великобритания.

"Символичният ефект на блокадата в момента не може да бъде по-ясен, дори ако е причинен от пандемията", казва Фюст пред Handelsblatt. "За пореден път е ясно, че управлението на кризи се формира от решения, взети от националните държави", допълни той.

Още по темата
Ако например Франция спре движението на влакове и камиони от и до Великобритания, това ще има последици за пътуващите, бизнеса и потребителите не само във Франция, но и в други страни. "Но френското правителство ще вземе предвид преди всичко интересите на собствения си народ. Това разбира се важи и за други правителства. Тук се нуждаем от повече европейско сътрудничество", казва Фюст.

Той посочи, че промишлеността в Обединеното кралство е силно зависима от междинните продукти, внесени от ЕС. Поради тази причина по-продължителната възбрана може да доведе до спиране на производството, което ще задълбочи икономическата криза. Може да има и проблеми при продоволственото снабдяване на населението, пояснява икономистът.

Според него обаче много компании вече са очаквали проблеми с доставките заради Brexit и са увеличили запасите си.

Какво още каза Клеменс Фюст четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase