Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания от днес стартира програмата за масово ваксиниране на населението срещу COVID-19. Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ да бъде складирана при минус 70 градуса.

В навечерието на първото инжектиране на дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“.

Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни, предаде БНР.

Още по темата

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок написа в Twitter, че дози от ваксината са разпратени във всички части на Обединеното кралство.

Властите публикуваха и пълен списък от девет приоритетни категории, като на първо място са възрастните обитатели на домовете за социални грижи и техният обслужващ персонал.

В Англия 50 болници са избрани за първите ваксинации.

В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия първите инжекции също ще бъдат поставени в болници заради изискването за съхраняване на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Първите 800 000 дози от общо 40 милиона поръчани пристигнаха от Белгия, което означава, че 400 000 британци могат да бъдат ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase