Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Втори референдум за независимост на Шотландия трябва да бъде проведен в първата половина на мандата на следващия шотландски парламент, изборите за който са насрочени през май догодина.Това заяви лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Никола Стърджън.

В интервю за Би Би Си Никола Стърджън заяви, че в момента вниманието й е насочено основно към справяне с пандемията.

Тя каза, че сегашната позиция на правителството на Борис Джонсън по отношение на референдума е "неиздържана". Стърджън обаче отказа да коментира какво би направила, ако "Даунинг стрийт" откаже да даде позволение за допитване, предаде БНР.

Oще по темата

Интервюто идва преди започващия в събота конгрес на Шотландската национална партия. Партията, която формира шотландското правителство от 2007 година насам смята, че ако спечели изборите през май, ще получи и мандат за провеждане на нов референдум за независимост. Лондон обаче отказва позволение за референдум, каквото е нужно за да бъде законен плебисцитът.

На първия референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха идеята за независимост с 55 срещу 45 процента, но оттогава в политическия живот на Острова се случиха много неща, включително Brexit, срещу който мнозинството шотландци гласуваха "против".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 години

До Христо ХристовТвоите ценности са ясни като чета как се гърчиш да не си признаеш, че референдумите не са универсално решение за политически проблеми, но тъй като тук ревеш от години за тях и сега не става да се врътнеш.Май "лицемерите от Брюксел" са нищо в сравнение с червените лицемери като теб.

11

Анонимен

преди 3 години

При следващ референдум, шотландия ще излезнеот UK, предишния път не излезнаха защото им казаха че трябва да напуснат и ЕС, тоя път е различно. Случи ли се това Англия ще загуби много.

10

Анонимен

преди 3 години

До Христо ХристовПречат им да си направят такъв какъвто искаш?Това ли са "ценностите" на "независима" Великобритания или става дума за обикновено лицемерие на такива като теб?

fallback