Снимка: архив, БГНЕС

Втори референдум за независимост на Шотландия трябва да бъде проведен в първата половина на мандата на следващия шотландски парламент, изборите за който са насрочени през май догодина.Това заяви лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Никола Стърджън.

В интервю за Би Би Си Никола Стърджън заяви, че в момента вниманието й е насочено основно към справяне с пандемията.

Тя каза, че сегашната позиция на правителството на Борис Джонсън по отношение на референдума е "неиздържана". Стърджън обаче отказа да коментира какво би направила, ако "Даунинг стрийт" откаже да даде позволение за допитване, предаде БНР.

Още по темата

Интервюто идва преди започващия в събота конгрес на Шотландската национална партия. Партията, която формира шотландското правителство от 2007 година насам смята, че ако спечели изборите през май, ще получи и мандат за провеждане на нов референдум за независимост. Лондон обаче отказва позволение за референдум, каквото е нужно за да бъде законен плебисцитът.

На първия референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха идеята за независимост с 55 срещу 45 процента, но оттогава в политическия живот на Острова се случиха много неща, включително Brexit, срещу който мнозинството шотландци гласуваха "против".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase