Снимка: БГНЕС
fallback
18-годишният чеченец, който уби учителя Самюел Пати в Париж, идва от голямо чеченско семейство, което е било предразположено към радикализация. Това каза пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков.
 
"Сестра му от 2014 г. е в Сирия, оттогава я издирват. Фетвата да направи този терористичен акт е дал баща му. Това семейство - били са бежанци, но са били от страната на Доку Умаров (чеченски джихадистки лидер, убит през 2013 г. от руските служби - б.р.), били са ислямистки настроени хора", обясни още експертът. 
 
Той разказа, че дни преди да посегне на преподавателя извършителрят е говорил на руски по телефона с някой в Идлиб. Подозренията са, че е направил връзка със сестра си. Само няколко часа след атаката американски дрон поразява сборище на джихадисти в Идлиб. Тогава загиват 17 екстремисти, 5 от които не са сирийци. "Може би това са тези, които са имали пръст в подготовката на атаката", коментира проф. Чуков.
Oще по темата
 
Той смята, че атаката е с "почерка на "Ислямска държава". Според него Франция трябва да промени законодателството си, тъй като 40% от актовете като затваряне на джамии с радикални имами падат в съда. Създава се "сблъсък между правовата държава и заплахите за националната сигурност".
 
Мюсюлманските държави, водени от Турция, се обявиха за жертви на "ислямофобия". Проф. Чуков смята, че става въпрос за съперничество за влияние между Париж и Анкара: "Това е резултат от едни обтегнати отношения може би в рамките на година - Либия, Сирия, Нагорни Карабах. Това е сблъсък между две държави, които спорят за влияние на една и съща територия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 години

До До 9 - 16"Явно няма Ненаказано Добро".................брей, брей, брей..............на КОЕ му казваш "добро"???? Това да се приютяват, оправдават, поддържат и отглеждат терористи НЕ СЕ НАРИЧА "ДОБРО"!!!!! Особенно, когато тези терористи вече извършват "лоши" неща на други територии (например Русия, Сирия....), но понеже тези страни не ти "харесват", това са "добри хора"!!!?????? Докато запада е толкова ЦИНИЧЕН И ЛИЦЕМЕРЕН, ще му се случват "лоши" неща!!! Не че им го желая, но...Бог си знае

19

Анонимен

преди 3 години

Сега ще се предразположат живите му роднини към дълги почивки в курорта Куантанемо Бей!

18

опетков

преди 3 години

Навремето Франция беше приютила и аятолах Хумейни, който върна Иран назад в средните векове.

fallback