Снимка: Pixabay
fallback

Конституционният съд на Полша постанови днес, че абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията, предадоха информационните агенции, цитирани от БНР.

Така отпада едно от малкото основания, при които е разрешено прекъсване на бременността в тази предимно католическа страна, отбелязва Ройтерс.

След като решението на висшите магистрати влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният трибунал бе сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия "Право и справедливост", които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Това е "тъжен ден за правата на жените", написа в "Туитър" комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии.

"Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права", добавя тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Еманюел Макрон

преди 3 години

Ето какво се случва когато дадеш властта на разни фашистчета и религиозни фундаменталистчета, било то християни или мюсюлмани. Отнемат ти дори контрола над собственото ти тяло. А какво ще се случва реално, полякините ще ходят в Чехия да им правят аборти. Слава Богу, че такива закони ала ранно средновековие са немислими във Франция - люлката на цивилизацията.

26

О хо хо

преди 3 години

Ислямът и католицизмът приравняват жената с женско животно за разплод. За сметка на това папата като свят божи човек разреши хомосексуализма и гей браковете. Католицизмът не признава жената за човек и отнема свободната й воля. Това е нов вид робство - по полови критерии.

25

Обективно

преди 3 години

А къде отиде концепцията за свободната воля? Това е религиозен фашизъм. Много близо до крайния ислям. Направо да се сливат и да направят от жените машини за раждане. Не им трябват други, тия пък дето могат да мислят - направо на ешафода. Тия жени, дето си позволяват да имат свободна воля!! Леле, ужасно за всяка религия, особено - мъжка.

fallback