fallback

Външните министри на Европейския съюз са се съгласили принципно да подкрепят предложението на Франция и Германия за санкции срещу руски държавни служители.

Те ще са в отговор на отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални с невропаралитично вещество през август.

Трима неназовани източници, цитирани от Франс прес, са заявили, че 27-те министри, които провеждат съвместна среща в Люксембург, са постигнали политическо съгласие за започване на работа по подготовката на мерките в съответствие с предложенията, направени миналата седмица от Франция и Германия.

В тях пряко се обвинява Москва в отговорност за отравянето на Навални.

Същевременно в изявление, подписано от външните министри на ЕС, се казва, че ЕС е готов да въведе рестриктивни мерки срещу повече физически лица, свързани с потушаването на протестите след породилите полемика избори в Беларус, в това число и срещу президента Александър Лукашенко, ако в страната няма подобрение на ситуацията, предаде ДПА.

В документа се казва, че ЕС "силно осъжда насилието, използвано от беларуските власти срещу мирни протестиращи и призовава за освобождаването на затворниците, задържани на произволен принцип, в това число и политическите затворници".

ЕС вече има черен списък за Беларус, включващ 40 имена, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 години

Санкции, санкции и накрая пак с пръс в гз.А на Вова могат да му посвирят на хурката, ще му накривят на капата.

22

Анонимен

преди 3 години

Злобното джудже Лилипутин разбира само от чепата тояга.Евала на ЕС.

21

Анонимен

преди 3 години

А събираха ли се тези министри по повод убийството на Хашоги в посолството на Саудитска Арабия в Турция. То поне е доказано.А по повод изгорелите живи хора в Одеса?

fallback