Снимка: БГНЕС

Армения и Азербайджан си отправиха взаимни обвинения за нови атаки в сепаратистката област Нагорни Карабах. Това става въпреки договореното с посредничеството на Русия спиране на огъня от 12 часа днес.  

Въпреки обявеното примирие арменските въоръжени сили продължават да атакуват позициите на азербайджанската армия, както и населени места. Това обяви на брифинг Хикмет Гаджиев, съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев.

Гаджиев заплаши, че ако Армения продължи провокациите, Азербайджан ще използва правото си на самоотбрана и ще даде „адекватен отговор“. Представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян на свой ред обвини Азербайджан в продължаване на обстрела по територията на Армения.  

Тристранните преговори в Москва между министрите на външните работи на Русия, Армения и Азербайджан продължиха повече от 10 часа – от вчера следобед до днес призори. След приключването им руският външен министър Сергей Лавров огласи подписаното споразумение.

Лавров добави, че Баку и Ереван ще пристъпят към преки преговори с цел скорошно постигане на мирно уреждане на конфликта. Както и че страните признават неизменността на съществуващия преговорен формат, предаде БНР.

Франция призова участниците в Нагорнокарабахския конфликт да се придържат към примирието. Кореспондент на агенция Франс прес потвърди, че в района на Степанакерт са били регистрирани няколко взрива след 12 ч., когато огънят трябваше да бъде прекратен.
 
Говорителка на френското външно министерство подкани Ереван и Баку да започнат преговори за мирно уреждане на териториалния спор, без всякакви предварителни условия. 
 
Но азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов упрекна Франция, че макар и председател на посредниците от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, е нарушила принципа за неутралност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase