Снимка: БГНЕС
fallback

Най-малко 90 души бяха арестувани на протест срещу решението на хонконгските власти да отложат изборите за местен парламент, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на изявление на полицията и информация на медиите.

Изборите трябваше да се състоят днес, но на 31 юли главната администраторка Кари Лам ги отложи с една година. Тя се позова на нарастването на случаите на коронавирус, но критиците заявиха, че воденото от нея правителство на Хонконг се опасява, че опозицията ще спечели места, ако гласуването се състои по график.

От юни миналата година насам в града се организират антиправителствени протести почти всеки уикенд. Те започнаха заради предложен закон за екстрадиция и стигнаха до искания за повече демокрация и критики към усилията на Пекин за засилване на контрола над бившата британска колония.

Една жена, арестувана в квартала Яу Ма Тей на Коулун, е обвинена в нападение и разпространение на лозунги за отделяне от Китай, съобщи полицейското управление във Facebook, като подчерта, че подобни призиви са незаконни по силата на неотдавна приетия закон за националната сигурност.

Решението на Китайската комунистическа партия да наложи приетия закон на Хонконг предизвика оплаквания, че тя нарушава автономията, обещана на територията при връщането й на Китай през 1997 година. Вашингтон отне търговските привилегии, дадени на града. Други правителства отмениха договори, включително за екстрадиция, заявявайки, че територията със седеммилионно население вече не е автономна.

Полицията обстреля с лютиви топчета протестиращи в квартала Монкок, съобщи в. "Саут Чайна морнин пост". Арестувани са най-малко 90 души, някои от тях по подозрения в незаконно събиране, съобщи полицията.

Протестиращи в квартала Джордан са издигнали плакат, критикуващ отлагането на изборите, съобщи още вестникът. "Искам правото си на глас!", е заявил Активистът Леун Куок-хун, известен още като Дългата коса. По данни на изданието по-късно той е бил арестуван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Han Valen

преди 3 години

нарочно правят грешки за да стават по интересни коментарите.обичам да се смея сутрин

13

КингКонг

преди 3 години

Любимият ми квартал на Китай е Хонк конК

12

Убре

преди 3 години

Тая тотално изтрeщя!!!

fallback