Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че преди местните парламентарни избори през 2021 г. ще публикува законопроект за произвеждането на нов референдум за независимост на Шотландия, предаде Ройтерс.

През март Стърджън отложи плановете си за втори референдум, за да се съсредоточи върху борбата с коронавируса.

Постоянното нарастване на подкрепата сред шотландците за излизане от Обединеното кралство обаче накара националистите да мислят за нов вот.

На референдума през 2014 г. шотландците решиха да останат в състава на Великобритания с 55 срещу 45 на сто от гласувалите, припомня БНР.

Очаква се на изборите за шотландски парламент през 2021 г. Шотландската национална партия на Стърджън да удържи голяма победа, която да й осигури база да инициира ново допитване. Но окончателното решение за насрочването на референдума трябва да се вземе от Камарата на общините на парламента в Лондон. А от управляващата Консервативна партия на британския премиер Борис Джонсън многократно са заявявали, че няма да допуснат втори референдум за излизането на Шотландия от Обединеното кралство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 3 години

*Тръгва*, ама таратанци.!Научете се на истинска журналистика бе. Колко му е, да проверите, че предния референдум бе с написано условие,- следвашия да е не по-рано от след едно поколение.

26

Анонимен

преди 3 години

До 26Щотландия си е отделна държава..........Като отделените български мозъци от реалма на рационалната/логична мисъл! Абе вие повечето народ от Дрисниленд с какво са ви хранили като малкии?! Тази свещенна "умнота" може да се придобие само чрерз специфична диета!

25

До 13

преди 3 години

Къв Крим те гони ве ***. Щотландия си е отделна държава, а Крим е област от държава. Прави малко разлика. Ако хората си искат да не са във Великобритания, то си е тяхно право. Точно както Англия не иска в ЕС и никой неможе да и забрани да излезе.

fallback