Снимка: архив, БГНЕС

САЩ частично отмениха оръжейното ембарго за Кипър, съобщи ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Морган Ортагус. Новината беше разпространена след телефонен разговор между американския държавен секретар Майкъл Помпео и кипърския президент Никос Анастасиадес.

Решението идва на фона на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие между съюзниците от НАТО Турция и Гърция заради претенции за потенциални въглеводородни ресурси въз основа на противоречиви възгледи за размера на техните континентални шелфове.

Кипърският президент Никос Анастасиадес заяви в Тwitter след телефонния разговор с Помпео, че приветства този ход.

Турското външно министерство обаче заяви, че решението "пренебрегва равенството и баланса" на острова и че Анкара очаква съюзникът ѝ от НАТО да го "преразгледа".

Още по темата

"В противен случай Турция, като страна гарант, ще предприеме необходимите реципрочни стъпки в съответствие със своята правна и историческа отговорност, за да гарантира сигурността на кипърските турци“, се казва в изявление на външното министерство.

И Анкара, и Атина заявяват, че са готови да разрешат спора за Източното Средиземноморие чрез диалог, като същевременно настояват да отстояват собствените си права. Всяка една от тях проведе военни учения в региона, подчертавайки възможността спорът да ескалира, напомня Ройтерс.

Кипър е разделен през 1974 г. след турско нашествие, предизвикано от гръцки преврат. Впоследствие Турция призна отцепилата се турска република Северен Кипър, която обаче не е призната от други страни.

Вашингтон наложи ограничения върху трансфера на оръжия в Кипър през 1987 г., за да насърчи усилията за обединение и да избегне надпревара във въоръжаването на острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase