Снимка: БГНЕС

Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта обяви, че подава оставка и разпуска парламента. Това стана само броени часове след като метежни войници задържаха него и висши представители на правителството му, предадоха агенциите.

Ибрахим Бубакар Кейта и премиерът Бубу Сисе са били арестувани вчера следобед в Бамако от разбунтували се военни, съобщи Франс прес, като се позова на един от лидерите на метежа.

"Можем да ви кажем, че президентът и премиерът са под наш контрол. Арестувахме ги в дома (на Кейта)", каза военният, пожелал анонимност.

Друг източник от лагера на метежниците съобщи, че двамата са откарани с брониран автомобил във военната база, откъдето започнал бунтът сутринта.

Разбунтувалите се военни обкръжиха по-рано резиденцията на Кейта и стреляха във въздуха, което засили страховете, че се прави опит за преврат, съобщи Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН Антониу  вчера осъди арестуването на Кейта и други висши правителствени представители от разбунтували се войници. Гутериш призова те незабавно да бъдат освободени, съобщи говорител на ООН, цитиран от Ройтерс.

Засега не е ясно кой стои начело на бунта, кой ще управлява при отсъствието на Кейта и какви са исканията на метежниците.

Преди това в социалните мрежи бяха разпространени кадри, за които се твърди, че са направени в гарнизона на Кати, на които се виждат Кейта и Сисе, обградени от въоръжени войници. Ройтерс не може да потвърди автентичността им.

От юни по улиците на Бамако има демонстрации с участието на десетки хиляди хора, искащи оставката на Кейта, защото според тях той се е провалил в справянето с влошаващата се обстановка в сферата на сигурността и корупцията.

Франция и други международни сили, а също и Африканският съюз осъдиха метежа. Те се страхуват, че падането на Кейта може да дестабилизира още повече бившата френска колония и целия западноафрикански регион на юг от Сахара, отбелязва Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase