Израел и Обединените арабски емирства подписаха историческо споразумение. Двете държави, които от десетилетия са яростни противници, се договориха за пълна нормализация на дипломатическите отношения.

ОАЕ ще бъде едва трета арабска държава след повече от 70 години, която установява приятелски отношения с Израел.

Още по темата
"Засилването на икономическите отношения, които заменят все повече военните и терористичните сблъсъци водят до цялостно подобряване на атмосферата. Няма начин всички добре настроени народи или фактори в региона да не получат полза от това нещо", коментира международният анализатор Давид Леви в "Денят ON AIR".

Според него сделката е нещо, което е висяло във въздуха от много време и палестинците могат да бъдат част от тази вълна.

"Доста резките промени, които настъпват в т.нар. персийски арабски страни, започват процес на нормализация и приближаване към стандартите и морала на западна цивилизация, което е изключително положителен процес", допълни Леви пред Bulgaria ON AIR.

Междувременно в Израел не стихват демонстрациите срещу управлението на Бенямин Нетаняху.

"Младите, интелигентните, образованите, тези, които най-силно потрадаха от кризата, искат промяна. Само под натиска на улицата не може да се случи това нещо. Това може да стане само ако определени фактори в Израел започнат да осъзнават "откъде духа вятърът" и че посоката се е променила",  добави още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase