Снимка: БГНЕС
fallback

В Беларус днес се провеждат президентски избори. За шести пореден мандат се кандидатира Александър Лукашенко, който от 26 години е начело на бившата съветска република.

Многохилядни няколкоседмични протести на опозицията предшестваха днешния вот, след като  избирателната комисия отказа регистрацията на двама нейни представители, съобщи БНР. Александър Лукашенко, първият и единствен президент на бившата съветска република, се сблъсква с най-голямото предизвикателство за своето управление от години и обвинява протестиращите, че са в заговор с чуждестранни сили, които искат да дестабилизират Беларус.

65-годишният президент е изправен пред растящо недоволство не на последно място и заради пандемията „Covid-19“, която той многократно омаловажи.

В традиционното си обръщение към народа през седмицата  Лукашенко заяви, че през следващите пет години в Беларус трябва да се проведе референдум за промени в конституцията, но не обясни, какви.

Основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска се подкрепя от няколко опозиционни сили. Тя обещава да създаде условия за честни избори и за връщане на предишната конституция, която определя значително по-ограничени президентски пълномощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

до 24

преди 3 години

Бил съм в Беларус, може би, 7 пъти в последните 10 г. и мога да кажа, че няма нищо общо нито с България, нито с Русия. Има много повече общо с Полша и Германия - страната има реален шанс да влезне в ЕС ако се махне техния бойко, хората са работливи и с друг манталитет, всичко е много подредено и чисто, IT сектора е над 100 000 човека, абе имат потенциал и ако влязат няма да са като нас на последно място, а влизат пред нас и Румъния веднага. Хубава страна е, но и там оня *** само пречи

28

хахахахаха

преди 3 години

До Радев оставка! А на тоя с маркуча е доживотно царуване,крадене,шкафове с евра и злато, и унищожаване на българския етнос,за сметка на ***.

27

Пилето

преди 3 години

Беларус в ЕС и НАТО!

fallback