Снимка: БГНЕС
fallback

Индия и Китай се споразумяха да не нарушават статуквото по линията на фактически контрол, разделяща двете страни с цел предотвратяване на инциденти в граничната зона. Както индийското външно министерство съобщи в понеделник на официалния си уебсайт, споразумението беше постигнато по време на телефонен разговор между съветника на индийския министър-председател по национална сигурност Аджит Довал и китайския външен министър Ван И, предава ТАСС.

„Преговаращите потвърдиха, че и двете страни трябва стриктно да спазват линията на действителния контрол и не трябва да предприемат едностранни действия за промяна на статуквото и да работят заедно, за да избегнат бъдещи инциденти, които биха могли да нарушат мира и спокойствието в гранични зони“, се посочва в съобщението, допълва „Фокус“.

Отбелязва се, че Аджит Довал и Ван и също са се споразумели, че дипломатическите и военните представители на двете страни трябва да продължат дискусиите, включително в рамките на работещия механизъм за консултации и координация по въпросите на границата между Индия и Китай и да прилагат постигнатите споразумения своевременно.

„Освен това бе решено и двамата специални представители да продължат дискусиите си, за да гарантират пълен и траен мир и спокойствие в граничните райони между Индия и Китай в съответствие с двустранните споразумения и протоколи“, заявяват от индийското външно министерство.

Както по-рано съобщиха от дипломатическото ведомство на Китай, Ван И и Аджит Довал по време на телефонен разговор в понеделник са се съгласили да ускорят процеса на изтегляне на войските от границата. Според Министерството на външните работи на Китай тези мерки ще бъдат предприети за нормализиране на ситуацията възможно най-скоро и с цел предотвратяване на сблъсъци в бъдеще.

Ситуацията в Ладак ескалира след сблъсъци там в началото на май с участието на около 250 китайски и индийски войници. Повече от 100 души бяха ранени от двете страни.

В нощта на 15-16 юни в района на река Галван на територията на Съюза на Ладакх имаше нови схватки между индийските и китайските военни. Според източници във въоръжените сили на Индия не е използвано огнестрелно оръжие, но страните са използвали палки с шипове. Най-малко 20 индийски войници са убити, а 76 са ранени. Индийската страна също твърди, че в сблъсъците са убити и ранени около 45 китайски войници.

Според индийския телевизионен канал NDTV, Индия и Китай са предприели взаимно изтегляне на войски от спорните територии на границата, но това вероятно е засегнало само долината на река Галван на територията на Съюза на Ладак. Според медията страните също демонтират временни структури, изградени в граничната зона и се отдалечават от линията на фактически контрол, която разделя Индия и Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 3 години

Жалко.Досега да бяха се изтепали.от кютек.Другият път да ги оставят да се млатят до крак.

fallback