Снимка: БГНЕС
В югоизточния турски окръг Диарбекир са били открити и конфискувани над седем милиона стръка канабис и 1,6 тона марихуана, съобщи турската частна телевизия НТВ.
 
Това е най-голямото количество канабис, залавяно в страната за последните четири години при една-единствена операция.
 
Предполага се, че наркотикът е отглеждан от активната в района терористична групировка Кюрдска работническа партия (ПКК). За групировката търговията с наркотици е основен източник на финансиране.
 
Валийството в Диарбекир уточнява, че насажденията индийски коноп са били намерени на около 90 различни точки в района. Марихуаната е била прибрана в чували и торби, скрити в храсти в билзост до нивата.
 
За отглеждането на канабиса е била изградена специална напоителна система, дълга 8400 метра, както и изкуствен басейн, който служел като водоизточник.
 
За момента е заловено едно лице, което, като забелязало екипите на силите за сигурност, хвърлило наркотиците, които носело, и побягнало.
 
Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.
 
Още от 80-те години на 20 век ПКК финансира терористичните си дейности чрез нелегална търговия с наркотици. Според Интерпол до 80 процента от европейските наркопазари са снабдявани от мрежи за трафик под контрола на ПКК, отбелязва Анадолската агенция.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase