Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Китай заяви, че долината Галван, в която индийски и китайски войски влязоха в ръкопашен бой тази седмица, е част от неговата територия, предявявайки претенции към оспорвания район, предаде Асошиейтед прес, отбелязвайки, че азиатските гиганти продължават да използват военни и дипломатически канали за намаляване на напрежението.

Сблъсъкът в долината Галван, част от оспорвания високопланински район Ладах, бяха най-смъртоносните между двете азиатски съседни страни за последните 45 години. Индия обвинява Китай за провокиране на битката чрез развиване на инфраструктура в района, което според Делхи нарушава споразумението за оспорваните райони.

Oще по темата

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви в изявление, че "долината Галван е разположена от китайската страна на Линията на фактически контрол в западната част на индийско-китайската граница". Той добави, че сблъсъкът в понеделник в този район се дължи на навлизането на индийски войски в района през май.

Военни от двете държави се биха с камъни, прътове и голи ръце в разредения въздух на 4270 м надморска височина, но не беше произведен нито един изстрел. Войниците носят огнестрелни оръжия, но предишно споразумение им забранява да ги използват. При сблъсъка загинаха 20 индийски войници, а Китай не съобщи официално броя на дадените жертви. Според индийски представители жертвите са загинали заради тежки травми и излагане на минусови температури.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 4 години

Аз съм за индийците!Поне те не пуснаха китайската чума по целия свят и не лъготеха месеци наред за нея.

52

Кина

преди 4 години

Типично за червените петолъчки. Още преди повече от 20годинки започнаха да хамкат територии на юг, като не смеят на север. И със сигурност не им пука за религиозните убеждения на вкусните капки, гризнати от комшиите.

51

Анонимен

преди 4 години

Където има спорни райони и територии,е най-добре военните да не се месят.Достатъчна е само гражданската полиция.

fallback