Джордж Сорос. Снимка: Bloomberg L.P.

Унгарският премиер Виктор Орбан загуби битката си с Европейския съюз за закона за чуждестранното финансиране на неправителствени организации, съобщава Bloomberg. Съдии във върховния съд на блока обявиха закона срещу неправителствените организации и групи с чуждестранно финансиране, свързани с финансиста Джордж Сорос, за нарушаващ европейските стандарти.

Унгарското законодателство е наложило „дискриминационни и неоправдани ограничения върху чуждестранните дарения на граждански организации“, заявиха от Европейския съд в Люксембург. „Целта за увеличаване на прозрачността при финансирането на организации не изглежда в този случай да може да оправдае“ спорния закон, посочват от институцията.

Решението, което може да бъде обжалвано, е последното в поредица от сблъсъци между Унгария и Полша от една страна и Европейската комисия от друга заради обвинения в прекрачване на европейското законодателство и оспорване върховенството на закона.

Управляващата партия на Орбан „Фидез“ защитава своят закон от 2017 г. за НПО-тата, който според нея предпазва Унгария и увеличава прозрачността в чуждестранно финансираните, проимиграционни организации на Сорос.

Продължението на материала четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase