IStockphoto
fallback

Лятото е сезонът, в който много от нас затварят буркани. А приготвянето на сладка е част от този процес. След като ви разказахме как да използвате череши, ягоди и други плодове за консерви, е време да ви запознаем с една по-различна рецепта.

 
В края на май или до средата на юни (зависи от географската област) много хора събират зелени орехчета. Освен че правят вкусен ликьор с тях, приготвят и сладко. Технологията е специална, като при нея се използва гасена вар.
 
Зелените орехи боядисват ръцете, но всъщност консумацията им под една или друга форма е много полезна за организма. Помага за неговото пречистване, както и при хора с проблеми със щитовидната жлеза. В тях има йод, органичен витамин С, линолова, олеинова киселини, флаваноиди, калий, калций, магнезий, фосфор и други вещества.
 
Ето и какви продукти са ви необходими за сладкото от зелени орехчета:
 
– 1 кг захар;
– 30 зелени орехчета;
– половин литър вода;
– 1 ч.л. лимонена киселина;
– 2 цвята карамфил;
– канелена пръчка;
– малко гасена вар.
 
Как да приготвите сладкото четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

хххх

преди 3 години

До 1Варта е и дезинфектант! Дядовците и бабите ти на село са си варосвали стаите за дезинфекция! С онази истинската гасена вар, не хидратната която е отскоро на мода! Има разлика!Ама ти откъде да знаеш!? Високо стоящ 100% гражданин - роден със златна лъжичка в устата, насред жълтите павета!

7

Анонимен

преди 3 години

Гасената вар се използва в много наши рецепти,но внимавайте с йода(тст с количеството)може да сте алергични към йод

6

Анонимен

преди 3 години

До зидаро-мазачОрехите съдържат естествен йод,именно затова са полезни,в цели райони на България във водата има липса на йод и това причинява заболявания на щитовидната жлеза.И в солта слагат йод.

fallback