Снимка: БГНЕС
fallback
Тази година Китай ще увеличи военния си бюджет с 6,6%. Това обяви днес правителството при откриващата сесия на годишния Национален народен конгрес, предаде АФП.
 
Бюджетът ще бъде 1,268 трилиона юана (178 млрд. долара) за годината. Това е вторият най-голям бюджет в света след този на САЩ ($738 млрд.).
 
Тенденцията е към спад, за сравнение миналогодишното увеличение на Пекин беше 7,5%. 
 
През последните години Китай инвестира трилиони юани в модернизацията на армията си – през 2018 г. увеличението на военния бюджет бе с 8,1%. Оттогава обаче намалява на фона на търговска война със САЩ, а сега и пандемия от коронавирус. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 години

Ние, като имахме 32% за военни нужди да не прокопсахме!

4

Реално погледнато

преди 3 години

До ГЕЙЧО, тия западни доводи за поземлени рокади се оказаха несъстоятелни!Откога слушаме мечтите на запада Русия и Китай да се трепят за сибир - и не става.Китай няма интерси там.По-скоро иска да контролира прилежащата си акватория, в която се меси американеца.Та патакламата ще е със Америка отколкото с Русия.

3

СЕРЕГЕЙ

преди 3 години

Китай предано служи на Кремъл с мижавата надеждица все някога да си върне Сибир,но и кремъл е известен с обещаването а не с даването. Может бы,ако заграби нещо чуждо да го преотстъпи временно на чайниците...както граби от Унгария и задунайката и го отстъпва на Румъния,за да владее Молдова и най вече кагебейския пъкъл - преднистровската кремълска колония.

fallback