Снимка: БГНЕС
fallback

Унгарският парламент прие декларация, с която отхвърля ратифицирането на Истанбулската конвенция против насилието над жени и призовава правителството да лобира срещу нея в ЕС, предадоха ДПА и Франс прес.
Декларацията беше приета със 115 гласа "за", 35 "против" и три "въздържали се".

Опозицията гласува против декларацията, а по време на гласуването жените депутати издигнаха табели с цитати от сексистки и женомразки изказвания от техни колеги мъже на предишни заседания на парламента.

Правителството на премиера Виктор Орбан подписа конвенцията през 2014 г., но не я беше ратифицирало. То освен това се опасява, че ратифициране на документа би го задължило да дава убежище на бежанци, които са преследвани в своите страни заради своята джендърска идентичност или сексуална ориентация.

Истанбулската конвенция е подписана, но не и ратифицирана, от седем членки на ЕС: Унгария, България, Латвия, Литва, Великобритания, Словакия и Чехия, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 4 години

До гл. шеф.Ти самият разбираш ли какво казваш? Аз не можах да разбера. А правописът ти направо трепе рибата.

40

Анонимен

преди 4 години

Според кой документ или обичай насилието над жените е оправдано, та да има нужда от такава конвенция? Къде точно в България жените стоят по-долу от мъжете? Колкото до домашното насилие, за него има наказателно-процесуален кодекс.Тази конвенция е добре замаскиран капан.

39

гл. шеф.

преди 4 години

от. гл. шеф. на. тайно разузнаване. вписваме на всички да знаят за нашият румен. всекидневно гърмежи плашат румен съседите и свойте полицията. в. гр кюстендил. по. цял. свят. да знаят че полицията е купена от съседите. и. свойте на румен. Йорданов. всички щеси получат какво са си надробили това ще сърбът. срамота румен никога няма да има [ страх. ]

fallback