Снимка: Pixabay

Съединените щати призовават Турция да спре сондажите на газово находище в Кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ). Това заяви в интервю за вестник Phileleftheros посланикът на САЩ в Никозия Джудит Гарбър, цитирана от TACC.

Още по темата

"САЩ са наясно със съобщенията, че турският сондажен сондажен кораб "Явуз" е пристигнал на 20 април в района, който Кипър обяви за изключителна икономическа зона. Призоваваме турските власти да спрат тези операции и продължаваме да призоваваме всички страни да избягват стъпки, които увеличават напрежението в региона", - каза тя.

Според Гарбър, „САЩ са дълбоко загрижени от скорошните доклади за плановете на Турция да сондира във води край бреговете на Кипър“. "Тази провокативна стъпка нагнетява напрежението в региона", заяви ръководителят на американската дипломатическа мисия.

Гарбър отбеляза, че развитието на ресурсите на Източното Средиземноморие трябва да улесни сътрудничеството и да постави основата за трайна енергийна сигурност и икономически просперитет в региона. "Ние продължаваме да вярваме, че нефтените и газови ресурси на Кипър, както и всичките му ресурси като цяло, трябва да бъдат справедливо разпределени между двете общности", заяви американският дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase