Снимка: БГНЕС

Силните алкохолни напитки могат да бъдат използвани като дезинфектант за ръце, "когато това е абсолютно необходимо" в японските болници, заявиха властите в страната на фона на дефицита на санитарни продукти, съобщава AFP, цитирани от "Фокус".

Още по темата

Става дума за много силни спиртни напитки с алкохолно съдържание между 70 и 83%, които могат да бъдат използвани за стерилизация, според новите правила на Министерството на здравеопазването.

Някои водки са с достатъчно висок градус, но традиционните японски напитки, като саке и шочу не вършат работа, тъй като съдържанието на алкохол в тях не надвишава съответно 22 и 45%.

Все пак някои дестилерии в страната вече произвеждат и по-силни продукти, за да подпомогнат болниците. Японската компания за производство на алкохол Suntory вече продава дезинфектанти в САЩ, най-силно засегнатата страна от коронавируса в света.

Според японските регулации, течностите, подходящи за дезинфекция, трябва да имат между 76,9% и 81,4% алкохолно съдържание. Според властите ако то е по-високо, то те стават неефективни.

Япония беше пощадена от пандемията и там случаите на COVID-19 засега са значително по-малко отколкото в Европа и САЩ, но рязкото увеличение на заразените в Токио от последните дни предизвика притеснения.

Общи 109 души са починали от коронавируса в страната, а заразените са повече от 7600.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase