Снимка: БГНЕС
fallback

Сирийското правителство заяви, че турския президент Реджеп Тайип Ердоган не е " във връзка с реалността ", след като той заплаши, че ще атакува правителствените сили "навсякъде" в Сирия, предаде сирийската държавна информационна агенция SANA, цитирана от AFP

"Ръководителят на турския режим излиза с празни ... изявления, които могат да бъдат направени само от човек, който не е във връзка с реалността", заяви държавната информационна агенция SANA, цитирана от източник във външното министерство.

Oще по темата

Коментарите "разкриват само невежество при заплахата да атакуват войските на сирийската армия", каза източникът.

Напрежението между двете страни се покачи след като при обстрела от страна на правителствените сили в понеделник миналата седмица загинаха осем турски войници, което предизвика ответна реакция от турската армия, пише "Фокус".

По-рано през деня Ердоган заплаши, че ще нанесе удари на сирийските правителствени сили "навсякъде", ако войниците му пострадат.

Ердоган освен това добави, че страната му ще нанася удари срещу силите на Дамаск, без да се съобразява със споразуменията, подписани с Русия в Сочи през 2018 г.

"С настоящото заявявам, че отсега нататък ще нанасяме удари по силите на режима, независимо от споразумението в Сочи, ако дори малко вреда бъде нанесена на нашите войници на наблюдателни пунктове или другаде“, каза Ердоган на заседание на своята управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в парламента.

Той допълни, че Турция възнамерява в рамките на месеца да изтласка силите на Асад от своите наблюдателни постове в Идлиб. Те бяха установени в провинцията съгласно Астанските споразумения с Русия, която подкрепя силите на Дамаск.

Ердоган каза, че неговите сили „ще направят всичко нужно по земя и въздух и без колебания“, за да постигнат тази цел и допълни, че силите на Анкара помагат в „борбата за свобода“ на сирийския народ.

„Никой не е в безопасност там, където е проливана кръвта на турските войници (…) Турция ще използва силите си изцяло“, каза президентът.

„На този етап ние няма да затворим очите си пред радикализма, предателството и провокациите на някои (в Сирия)“, добави Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Скептик

преди 4 години

Военна прокуратура да се заеме с турската агентура в България, Българската Армия и Българската Държава. Сирия получава независимост заедно с България през 1878. Ревизирането на Сирийската граница от Турция трябва да бъде осъдено от Народното Събрание и Правителството. Този въпрос не търпи отлагане. Ако е необходимо България трябва да съживи проекта Южен Поток. В момента се решава съдбата на България.

56

ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

преди 4 години

Снощи турците са избили още 55 сирийски войника, ликвидираните Асадисти станаха 207,Аскера продължава,Един сирийски репортер напсува турците,И на тръгване - колата му беше взривена с ракета :)))ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

55

Анонимен

преди 4 години

ХАХАХАХАХА турския аскер много хилав ми се вижда уж многоброен, уж добре въоръжен а яде здрав кютек в Идлиб от Сирийската армия защо така бе амджъазлии ?

fallback